Masahiro nóż japoński mv-s szefa kuchni ostrze 210 mm
prywatneNóż szefa kuchni to jedno z najczęściej wybieranych narzędzi w kuchni, zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w małych jak i dużych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo wydajny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania różnych produktów.
Noże z serii MV-S wykonane zostały z molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Charakterystyczna rękojeść wykonana z wysokogatunkowej, nierdzewnej stali posiada właściwości antybakteryjne i jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce sprawiają, że chwyt jest niezwykle pewny, zapewniający doskonałą kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest bardzo mocną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
Typ stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: stal nierdzewna
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
Długość całkowita: 335 mm
Długość ostrza: 212 mm
Szerokość ostrza: 46 mm
Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
Waga: 160 g
Informacje dodatkowe:
Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów (z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.