Curry (indie) mielone – 50g
prywatneCurry to mieszanka sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą i stamtąd właśnie pochodzi. Istnieje szereg odmian curry, ale najpopularniejsze to żółte curry.
W skład produktu wchodzą takie aromatyczne przyprawy jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir oraz sól.
Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przypraw na całym świecie. Jest szczególnie charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Wspólnym elementem wszystkich sproszkowanych mieszanek o nazwie curry jest kurkuma, nadająca przyprawie piękną, żółtą barwę.
Curry to niezwykle aromatyczna kompozycja ziół i warto mieć ją w swojej kuchni. Najczęściej używa się jej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj. Bardzo dobrze pasuje do dań z ryżu oraz wszelakich indyjskich potraw.
Zastosowanie curry w kuchni:
potrawy mięsne z drobiu, wieprzowiny i baraniny
dania warzywne
potrawy rybne
dodatek do owoców morza
Kurkuma zawarta w curry jest naturalnym barwnikiem żywności, dlatego tę mieszankę przypraw można dodawać także do sosów czy ciasta na naleśniki, by nadać im ciekawą barwę.